Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Projektet riktar sig till barn, föräldrar och personal. Med projektet vill vi utveckla måltiden och bespisningen på daghem och eftisar. Vi jobbar för matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong.

Under projektet ordnas smakskola för barnen. Barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt saperemetoden. Smakskolan ingår som en del av den ordinarie verksamheten. I samband med smakskolan handleds personalen.Vi ger tips och idéer på hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen kan involveras i måltiden och matlagningen.

Vi jobbar för en säsongsanpassad och närproducerad måltid. Tillsammans med personalen diskuterar vi bland annat upphandling, meny, pris och matsvinn. Vi erbjuder en meny med fokus på säsong och läckra grönsaksalternativ.

Föräldrarna involveras bland annat genom föreläsningar och familjematlagning för hela familjen. Under tillfällena får man råd, tips och inspiration kring barn och mat.

 

Vi jobbar med Tack för maten!

Sofia Grynngärds
Projektledare
050 517 2958
sofia (at) martha.fi
Ann-Louise Ahrenberg
Projektkoordinator
050 388 0848
ann-louise (at) martha.fi

 

   
         

 


Projektet genomförs med finansiering av Brita Maria Renlunds stiftelse och är kostnadsfritt för daghemmen.

Artiklar

56730_t.jpg

Inspirerande material för eftisar

Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa. Läs mera »
Publicerad 21.02.2017 kl. 15:25
56610_t.jpg

Inspiration i matvardagen – en kväll för hela familjen

Välkommen på en härligt inspirerande matafton för hela familjen i Karleby! Läs mera »
Publicerad 15.02.2017 kl. 12:24
55875_t.jpg

Fortbildning för eftisledare

Kom med på fortbildning med Tack för maten! och Sydkustens landskapsförbund. Läs mera »
Publicerad 12.01.2017 kl. 09:19

Läs, lär dig mer och använd gärna vårt material!Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här. 


 

 

 
Ladda ner och printa ut säsongsguiden!


Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ. Eftismaterial, 10 euro + porto

  • Sex veckors mellanmålsmeny
  • Recepthäfte, A4, 20 sidor
  • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
  • Mysteriepåse

För beställningar, kontakta Marika Seger på marika.seger@martha.fi eller tfn 010 279 72590 (må–to kl. 9–12).

 


På gång våren 2017

Eftisar som är med:

  • Norr om Stan, Helsingfors
  • Kvevlax eftis
  • Petsmo eftis
  • Smedsby eftis
  • Gerby eftis

Daghem som är med:

  • Stora Lyan, Grankulla

 
Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.


Följ oss!

22.6.2017 14:37

Nu på sommaren brukar jag själv uppskatta måltiden särskilt mycket. Under tiden vi är lediga i min familj så sitter vi automatiskt längre och njuter av maten än i vardagen. Att kunna äta eller tillaga måltiden utomhus ibland skapar dessutom en extra fin stämning. Maten får också vara rätt enkel och många gånger är jag hellre utomhus än står inne i köket om det är fint väder, därför brukar jag ibland flytta ut kniv och skärbräde. Nedan har jag samlat några "sommarpärlor" som vi kommer att njuta av i sommar, hoppas det också kan ge inspiration till din sommarvardag!

Soppor

Trädgårdsmästarens sommarsoppa - En lätt och läcker purésoppa med lite sting som är gjord på tomat, zucchini och paprika. Serveras med get-/fetaost samt ett gott bröd

Snålsoppa - Helt enkelt för att den hör sommaren till och för att det är så delikat med sommarens första späda morötter, ärter, lök, blomkål, nypotatis. För mig är det viktigt att morot och blomkål bevarar lite tuggmotstånd och att ärterna bara är uppvärmda i soppan. Jag brukar också använda mig av dill istället för persilja i soppan men det är en smaksak.

Fisksoppa - Och så kommer jag också att laga fisksoppa som är lika god oavsett vilken årstid det är, men på sommaren kanske egen fångst ligger i soppan.

Sval broccolisoppa - En het sommardag skall jag också testa detta recept som jag inte har gjort tidigare. Stammen kokas medan broccolibuketterna mixas råa. Jag kan tänka mig att kokosmjölken bidrar med en fin krämighet och naturella yoghurten med svalka och mjukhet. Det blir intressant att testa.

Matiga sallader

Sallad med nypotatis och svamp - Koka lite extra nypotatis dagen innan så har vänder du snabbt ihop denna sallad. Jag skulle servera den med rökt fisk, bröd och lite plocksallat.

Varm sallad med grillade grönsaker - En riktig sommarsallad som passar bra till grillmiddagen eller varför inte vända ner kokt quinoa eller bulgur för att göra den lite matigare och ät den som sådan med lite bröd.

Mormors sommarsallad - En klassiker som serveras till rökt abborre (nypotatisen kan bra skippas denna gång, det räcker bra med sallad och fisk).

Sallad Nicoise - När det lämnar rökt fisk över är det lämpligt att sätta i denna sallad med kokt potatis och ägg, bönor och tomat.

Övriga varmrätter

Grönsaksknyte på grillen - En annan variant med grönsaker som passar bra då grillen är varm är att laga grönsakknyten, testa dig fram med olika grönsaker. Ofta kan det räcka med ett par tunt skivade rotfrukter, lök, en klick smör, salt och peppar samt en liten kvist timjan eller ett salviablad om knytet ska serveras som tillbehör. Receptet ovan visar också på hur du kan laga en hel måltid i ett knyte.

Färsspett - Spetten får god smak av vitlök och persilja, servera gärna med bulgursallad med grönsaker och tzatziki. Och tadaa, du har en riktig sommarmåltid. 

Sallader och tillbehör

Grönsallad med ärter - I all sin enkelhet med sommarens skörd av sallat, frilandsgurka och ärter.

Grillad kål med jordnötssås - Vill du ha variation från grönsalladen och majs till grillat, testa då detta recept. Kål i all sin enkelhet med en krämig jordnötssås.

Tzatziki - Ett måste för mig på sommaren, enkel och svalkande och passar väldigt bra till grillat.

Rabarber!

Rabarberdricka - Gör jag varje sommar. Rabarber, socker, citron och mynta får dra med kokt vatten till nästa dag. Sila, späd med vatten och servera. Ett hett tips är att också fysa ner lite av sommarens delikatess, perfekt att blanda i en bål eller ta fram på ett kalas.

Rabarberkräm - Enkel och god med en klick grädde eller vaniljglass.

Rabarberbullar - Om du känner för att baka bullar i sommar så ska du absolut testa med rabarber i fyllningen.

 

Trevlig sommar!

/Sofia