Äppelmos

Artikel

Det finns olika sätt att tillreda egen äppelmos på. Snabbast går det genom att skära äpplena i bitar med skal på. Om man vill konservera äppelmoset på rengjorda burkar kan man räkna med cirka 350 gram socker per 1 kg äppelmos.

1 kg äpplen
1 dl vatten
¾ dl råsocker
Skal och saft från en citron

Askorbinsyra eller C-vitamin används för att moset inte ska oxidera och mörkna. Rör ut några msk av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan i äppelmoset i kastrullen. Sterilisera burkar och lock genom att koka dem i 10 minuter i en kastrull med vatten eller värm dem i ugnen i 10 minuter på 130 grader. OBS! lock med plast och gummiringar kokas i vatten då de kan skadas i ugnen. Fyll det varma moset på steriliserade burkar, sätt på steriliserade lock och låt svalna. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk bör förvaras i kylen. Frys ner äppelmos i burkar med lock, fyll inte mer än ¾ av burken. Låt svalna innan du sätter på lock och ställer i frysen. Smaksättning av moset tillsätts när äpplena kokar, exempelvis citronskal, färsk ingefära, myntablad, kanel, kardemumma. Läs mer om konservering på recept.martha.fi.

  1. Skär äpplena runt kärnhuset i mindre bitar. Skala för ett slätt mos.
  2. Mät upp vatten, citronsaft och rivet citronskal i en stor kastrull.
  3. Lägg i äppelbitarna och koka upp, sjud sen tills äpplena blivit mjuka och blivit mos.
  4. Om man vill kan man mixa moset till en fin konsistens. Om du smaksätter med socker häll i litet i taget och rör om en stund. Häll upp på rengjorde burkar. Frys ner eller ät inom en vecka.

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset