Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Artikel

4 medelstora mogna päron
6 plommon, halverade och urkärnade
1 slutbar ren glasburk eller skål
Lag
1 vaniljstång
8 dl vatten
2 stjärnanis
1 kanelstång
5 dl strösocker

  1. Dela vaniljstången på längden. Koka upp vattnet med vaniljstång, stjärnanis, kanelstång och socker i en rymlig kastrull. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skala päronen försiktigt så att de får jämna sidor. Halvera och kärna ur plommonen.
  3. Lägg päronen i lagen och sjud 1–2 minuter. Lägg plommonen och päronen i en värmetålig skål eller glasburk. Häll över den varma lagen. Låt dra minst ett par timmar tills frukten svalnat. Gärna över natten.
  4. Lägg upp frukten på fyra fat. Ringla på av sockerlagen och servera med varm saltkaramellsås och en klick glass eller grädde.

Saltkaramellsås
Cirka 2 dl
2 dl muscovadosocker
75 gram smör
1 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt
(1 dl hackade pekannötter)

  1. Blanda smör och socker i en kastrull. Låt smälta samman på svag värme under omrörning.
  2. Rör ner grädden. Koka upp och låt småkoka i cirka 5 minuter. Tillsätt salt.

Tips! Blanda i cirka 1 dl hackade pekannötter i karamellsåsen när den är klar.


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset