Matkrans med inhemska rotsaker och kalkon

Artikel

5–6  portioner

Till kransen

6 st hasselbackspotatisar
3–4 morötter
2 st palsternackor
1–2 st betor (gulbeta, polkabeta och vitbeta) 
Kalkon, skinka eller rökt lax
Rosmarinmajonnäs
Ärtpesto
Picklad rödlök
Ruccola 

Förbered alla komponenter. Lägg upp på ett stort runt fat. Börja med att placera sallad på kanterna av fatet så det liknar en krans. Lägg sedan upp de olika komponenterna ovanpå salladen. Spritsa ut små klickar av majonnäs och ärtpesto. Placera till sist ut betor och den picklade löken.

Hasselbackspotatis

6 st potatisar
cirka 1/2–1 dl riven ost
Smör att smöra potatisarna med 
Salt

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
  3. Ställ potatisarna med snitten uppåt i en ungssäker form. Pensla potatisarna med smör och grädda cirka 20 minuter. 
  4. Ta ut potatisarna ur ugnen och pensla ytterligare en gång till med smör, strö över lite salt och riven ost. Ställ tillbaka potatisarna i ugnen och grädda i ytterligare cirka 20 minuter tills de är mjuka. 

Ugnsrostade rotsaker

3–4 morötter
2 st palsternackor

Skala och skär rotsakerna i bitar. Ringla över olja och rosta på 200 grader i cirka 20 minuter. 

Betor

1–2 st betor (gulbeta, polkabeta och vitbeta) 

  1. Skala och skiva tunt.
  2. Koka upp vatten med salt och lägg ner betorna i det kokade vattnet och koka i cirka 3–5 minuter.
  3. Ta därefter upp betorna och låt svalna. 

Rosmarinmajonnäs

1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
dijosenap
1–1,5 dl olja
En näve rosmarin
1/2 tsk salt

  1. Lägg äggulan, senapen och vinägern i en skål och mixa med stavmixer, tillsätt olja i en tunn stråle tills önskad konsistens.
  2. Tillsätt rosmarin och salt.

Ärtpesto

200 g (en påse) inhemska ärtor
1/2 dl rybsolja
1–2 vitlöksklyftor
En nypa salt

Blanda allt samman och mixa

Picklad rödlök

(1-2-3 lag)

3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
1 rödlök 

  1. Koka upp vattnet och tillsätt socker, rör om tills sockret löst sig i vattnet.
  2. Låt svaln en stund och tillsätt ättika och de tunnt skivade rödlöksringarna.
  3. Låt löken ligga i lagen 2–3 timmar, detta för att löken skall få en god smak och fin färg. 
  4. Den picklade löken som ligger kvar i sin lag kan förvaras i glasburk i ett par veckor i kylen. 

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset