Här hittar du praktiska råd om ekonomi och hållbar livsstil och hederliga marthatips om allt från fläckborttagning och beräkning till städning och konservering.

Ingress

När de köpta jeansen blir uttjänta kan du låta dem få ett nytt liv genom att sy om dem till något snyggt och användbart. Den praktiska klänningen i slitstarkt denimtyg klär de flesta och kan också bäras med exempelvis en långärmad t-tröja.

 

Ingress

Om konservering av bär, svamp, vilda växter och örter.

Ingress
Genom att ta väl hand om kläder och skor håller de längre och du kan minska klädkonsumtionen. För att förlänga användningstiden på kläder och skor gäller det att tvätta och vårda dem innan de sätts i förvaring. Här följer några tips: 
Ingress
Piffa till sittdynorna i trädgårdsmöblemanget med ett nytt slitstarkt överdrag i jeans som tål användning utomhus. 
Ingress

När man återvinner jeans klipper man bort en hel del sömmar. Här kommer ett tips på vad du kan göra med sömmarna.

Ingress
Ett par avlagda jeans, en avlagd stickad tröja och en avlagd bomullsskjorta förvandlas med lite sykunskap till ett sittunderlägg för utflykten. 
Ingress
Gamla jeans förvandlas med lite sykunskap till en grillhandske/pannlapp i lappteknik. 

För materialspridning gäller:

Text får kopieras och skrivas ut med angivande av källa. Samtliga bilder är skyddade av upphovsrätt och kan därför inte kopieras eller användas i andra sammanhang. Om du önskar använda/köpa en bild, vänligen kontakta vår informatör Karin Lindroos, karin(at)martha.fi.