Nyheter

61904_t.jpg

Rådgivningsorganisationer lanserar kampanjen #pystyn2018 #jojagkan2018

Fyra finländska rådgivningsorganisationer lanserar i dag den tvåspråkiga frivillighetskampanjen #pystyn2018 #jojagkan2018 som utmanar alla vuxna finländare att lära ut viktiga vardagsfärdigheter till unga. Målet med kampanjen är att förmedla minst 10 000 vardagsfärdigheter under tiden 15.1–31.10.2018.Läs mera »
15.01.2018 kl. 15:02
61872_t.jpg

Reashopping – billigt och bra?

Vad är bra att tänka på innan man skyndar sig ut på stan eller nätet för att jaga efter de bästa erbjudandena? Vad lönar det sig att se upp för, och vilka möjligheter finns att återlämna en produkt?Läs mera »
11.01.2018 kl. 12:51
61868_t.jpg

Annika Jansson ny verksamhetsledare för Marthaförbundet

Pressmeddelande 10.1.2018. Annika Jansson har utsetts till ny verksamhetsledare för Marthaförbundet. Till sin utbildning är Jansson politices magister. Hon tillträder tjänsten i februari.Läs mera »
10.01.2018 kl. 08:51
61817_t.jpg

Inhemsk mat från jord till bord

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund och Ungmartha har sammansatt ett skolmaterial om inhemsk mat och dess användningsområden. Syftet är att dela kunskap och inspiration om matens ursprung och om hur mångsidigt man kan äta mat som producerats i vårt egna land, Finland.Läs mera »
05.01.2018 kl. 08:56
61811_t.jpg

Så här rengör du hushållets maskiner

Med januari kommer det ofta ett sug av att röja och fixa där hemma. Passa på att göra de där hushållssysslorna som så sällan blir gjorda i samma veva, nämligen sköta om hushållets maskiner. Läs mera »
04.01.2018 kl. 13:09

Evenemang

03.05
MALAX: Smarthfisk Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra inhemska fiskar!
05.05
ÅBO: Marthaförbundets vårmöte Marthaförbundet håller vårmöte i Åbo.
07.05
HELSINGFORS: Vårens vegetariska bjudningar Välkommen med och inspireras av vegetariska och fräscha bjudrätter inför vårens och sommarens fester. Louise Mérus bjuder in till en färgsprakande kurs.
16.05
HELSINGFORS: Baka glutenfritt till vardag & fest! Vi firar celiakidagen i Marthaköket med kurs i glutenfri bakning.
24.05
HELSINGFORS: Vilda välgörande växter Kom till Marthaköket för att lära dig mera om våra välgörande vilda växter.
16.08
MARIEHAMN: NKF-sommarkonferens Välkommen på Nordens Kvinnoförbunds sommarkonferens i Mariehamn.

Råd & tips

Text
  • Potatismjöl 1 dl = 70 g, 1 msk = 10 g
  • Pudersocker 1 dl = 60 g, 1 msk = 8 g
  • Riven ost 1 dl = 40 g, 1 msk = 10 g
  • Salt 1 dl = 125 g, 1 msk = 20 g
  • Smält smör 1 dl = 90 g, 1 msk = 14 g
  • Sirap 1 dl = 140g, 1 msk = 22 g
  • Socker 1 dl = 85 g, 1 msk = 13 g
  • Vetemjöl 1 dl = 65 g, 1 msk = 10 g
  • Salt 1 tsk = 6 g
  • Bakpulver, soda 1 tsk = 3 g
  • Kryddor 1 tsk = 2–3 g
  • 1 liter bär väger ± 500 g, 1 msk = 3 tsk,  1 dl = 6–7 msk

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konservering samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 044 402 6883 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 043 820 0073 (vardagar, 9–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

#jojagkan2018

Frivilligkampanjen #jojagkan2018 uppmuntrar att lära unga en vardagsfärdighet. Det kan vara matlagning, renovering, handarbete eller ekonomihantering.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Bli fisksmarth!

I vårt nya fiskeprojekt får nyanlända finländare och marthor i Österbotten lära sig mera om smarthfisk (braxen, id, mört, gädda). Tillsammans lär vi oss hantera och tillaga fisk, lägger nät och använder kastspö. Alla kvällar avslutas med en gemensam måltid. Kontakta ekologirådgivare Anita Storm för mera information. 

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Jenni Haapala, kursledare

Jenni är Marthaförbundets kursledare. Häng med på kurs den 16 maj med temat glutenfri bakning till vardag och fest. Anmäl dig via evenemangskalendern

 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig är hushållsrådgivare här på Marthaförbundet och ansvarig för projektet Familjekompet. Håll utkik efter kurser med fokus på familjematlagning och vardagshantering. 

Marika Danielsson, administrativ assistent

Har du frågor till Marthaförbundet är det ofta Marika som har svaret. Marika är spindeln i nätet på Marthaförbundet, kan bland annat allt om medlemsregistret och blanketter och är den som svarar dig i chatten här på martha.fi. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

63375_t.jpg

Svenska skolmaten under luppen

Skolmaten är inte bara något som ligger på tallriken – det är också något som ligger högst uppe i mediernas debattspalter år efter år.
10.04.2018 kl. 10:16
63376_t.jpg

Samtal är bra för en jämställd ekonomi

Ekonomisk jämställdhet i en parrelation uppstår inte av sig själv. Det viktiga är att tala, tala, tala med sin partner. Det säger Karin Palmén och Michaela von Hellens, två unga kvinnor med olika livssituation.
10.04.2018 kl. 09:10

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa lådvis. 

Sköna böna

Garderoben

Proteiner från växtriket

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer