Uppdrag Z lär ut vardagsfärdigheter och aktiverar unga

12.04.2019 kl. 10:46
Inom projektet Uppdrag Z får ungdomar på en ungdomsverkstad tillsammans planera och genomföra ett samhällsaktiverande projekt. Målet är att stärka ungdomarnas självförtroende och ge verktyg för en hanterbar vardag. Projektet pågår i hela Finland och är ett samarbete mellan Marttaliitto, Taito, Maa- ja kotitalousnaiset och Marthaförbundet.

Under våren 2019 genomför Marthaförbundet fyra uppdrag runt om i Svenskfinland tillsammans med ungdomar. I Sibbo förverkligas Uppdrag Z under april och maj med start den 17 april i samarbete med Sibbo kommuns ungdomstjänsters uppsökande ungdomsarbetare.

– Gruppen är liten så fler ungdomar är välkomna med! Under första träffen vankas det ett rejält morgonmål som ger energi och inspiration att börja planera själva uppdraget. Det ska bli spännande att se vad ungdomarna väljer för uppdrag, säger Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson om uppdraget i Sibbo.

– I Jakobstad förverkligas Uppdrag Z  i samarbete med After Eight ungdomsverkstad. Ungdomarna kommer att fixa till trädgården vid ett serviceboende för missbrukare i Jakobstad. Vi  kommer att planera och plantera tillsammans med trädgårdsmästare Sandra Konttinen, berättar Jenni Haapala, projektkoordinator på Marthaförbundet.

Under våren startar också ett uppdrag i Karis i samarbete med Raseborgs verkstadsverksamhet och ett i Vasa. 
 

#jojagkan

Kampanjen #jojagkan är en del av Uppdrag Z och bjuder in allmänheten att dela kunskap och lära ungdomar de färdigheter som en ung person behöver för en smidig vardag. Det kan handla om matlagning, städning, att sy i en knapp eller att byta en lampa. Berätta gärna vad du lärt ut genom att fylla i formuläret på jojagkan.fi. Just nu är vi uppe i 18 900 utlärda färdigheter. 


För mer information:

  • Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, elisabeth@martha.fi, 050 408 9179
  • Projektkoordinator Jenni Haapala, jenni@martha.fi, 050 911 2050

Uppdrag Z och kampanjen #jojagkan är ett samarbete mellan Marttaliitto, Taito, Maa- ja kotitalousnaiset och Marthaförbundet, och förverkligas genom 17 olika uppdrag runt om i Finland under åren 2017–2019.

Karin Lindroos