Pressmeddelande: Svinnkampen drar ut på turné

10.03.2016 kl. 10:13
Under våren ger sig Svinnkampen, Marthaförbundets projekt för ett minskat matsvinn i hemhushållen, ut på turné för att träffa konsumenter i matbutiker. Vi tipsar om vad du kan tänka på redan i mataffären för att minska ditt matsvinn och delar ut recept på läckra resträtter. Vi kommer också att finnas på plats på en Reko-utdelning i Liljendal. 

– Vi konsumenter har möjlighet att påverka, både matsvinnet i hemhushållen och i butikerna. Välj mjölken som närmar sig bäst före-datum, köttet som närmar sig sista användningsdag och de bruna bananerna, i stället för att välja produkten längst bak i hyllan eller de omogna bananerna, säger Svinnkampens projektledare Elisabeth Eriksson
Här krävs en attitydförändring i hemmen. En av orsakerna till att mat slängs i butikerna är att den närmar sig sitt bäst före-datum. Om maten har förvarats rätt, blir den inte otjänlig efter att bäst före-märkningen har passerat, den kan fortfarande vara fullt ätbar – och ska ätas, inte slängas!

– Ta reda på vilken hållbarhet maten har, våga köpa mat med kort hållbarhet och använd den så fort som möjligt. Och tänk på att ju mer du köper hem och förvarar i kylskåpet, desto mer slänger du, säger Eriksson. 

KOM OCH DISKUTERA MATSVINN PÅ FÖLJANDE STÄLLEN:
15.3 K-Citymarket Stenhaga
, Vasa, kl. 14–18
23.3 S-Market i Ingå, kl. 14–18
1.4 K-Market i Nagu, kl. 14–18
8.4 Reko Liljendal, Café Liljas parkering, kl. 17.30–18.15www.svinnkampen.fi

För mera information om Svinnkampen, kontakta Anita Storm, ekologirådgivare, anita@martha.fi, 044 735 4975. Behöver du pressbilder, kontakta Karin Lindroos, informatör, karin@martha.fi, 050 361 6081

 

Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset