Svinnkampen besökte Ingå

01.04.2016 kl. 10:19
Planera inköpen, ha en tömma frysboxen-kampanj hemma under en vecka, hacka ner rester i en pyttipanna, gå inte till butiken innan du tömt kylskåpet ... Dessa och många fler tips för hur man kan undvika matsvinn i hemmet fick vi under Svinnkampens turnés andra stopp i Ingå.


Sofi (bilden ovan) tipsar: "Ha en fryskampanj hemma! Köp inget de dagarna och töm frysen."Emelie och Charlotta tipsar: "Gör ugnspannkaka av rester, exempelvis mjölk som passerat bäst före-datumet, skinka, grönsaker, bacon. Man tager vad man haver."Marthor från Ingå och Virkby tipsar!

Hilkka: "Gör bananpannkaka eller bananplättar av bruna bananer. Eller göm rester under ett osttäcke och servera i skenet av tänka ljus, så misstänker ingen något."

Maj-Britt: "Använd upp också kaffeskvätten som kallnat, gör en dryck med exempelvis is och grädde. Kaffesumpen gör gott för rabatterna."


Virkbymarthor tipsar!

Siv: "Ta med gårdagens middagsrester i en lunchbox till jobbet. Svinnkampen har lärt mig att ta tillvara på allt, och äta som lunch nästa dag."
Benita: "Lägg gårdagen kokta pasta i en minestronesoppa. Eller gör en enkel rätt med pasta, kokosmjölk, ost och vad du hittar i grönsakslådan, exempelvis squash eller morötter. En riktig man tager vad man haver-rätt."

 Peter tipsar: "Gör en ´måkarådda´ av rester. Stek exempelvis upp makaronilåda, knackorv och annat du råkar ha hemma som passar till ´måkaråddan´."FLERA TIPS

Anna: "Stek överblivet ris med grönsaker, lök, olja, soltorkade tomater och annat som råkar finnas hemma."

Linda: "Beräkna rätt så uppstår inget matsvinn."

Anki: "Gå inte till butiken innan du tömt kylskåpet."

Lena: "Stirra inte på bäst före-datum. Mjölk som passerat bäst före-datum passar bra i till exempel semlor eller plättsmet. Gör sylt av bär i frysen. Det är en planeringsfråga också, köp inget extra. Eller köp större mängder på en gång och frys ner. Många råvaror som passerat sina glansdagar passar bra i grytor."

Sonja: "Gårdagens potatismos är god som stekt med en sås. Eller i en potatislimpa eller rieska. Lite ledsna grönsaker hackar jag fint, steker upp med kokosmjölk och serverar med pasta. Gårdagens pasta passar bra i en minestronesoppa."

Monica: "Planera och gör uppköpslistor."

Varpu: "Tro inte alltid på datumen, dofta och känn efter."

Dita: "Gör en pyttipanna med kokt potatis från gårdagen, lök, bacon och stekt ägg. Och sallad till. Av överbliven mos kan man göra mosbullar – rör ner ägg, aningen mjöl och eventuellt lite mjölk för konsistensen skull. Krydda och forma till bullar och stek upp. Servera med rökt skinka och sallad."

Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset