Svinnkampen mot matsvinn

14.09.2017 kl. 15:07
Spillveckan pågår som bäst och kampanjen uppmanar alla att ta en extra funderare kring matsvinnet. Här är våra favoritrecept på temat svinnkamp i hemhushållet!Mjuka tomater i skafferiet och torrt bröd i brödlådan? Rosta brödet och finhacka tomaterna med lite vitlök och örter, mixa med olivolja och salta och peppra. Gott som förrätt eller lätt lunch. Receptet härSer frukten inte så aptitlig ut längre? Skiva eller hacka fint (funkar med äpple, päron, citrusfrukter med mera), lägg upp en fruktsallad i skål eller på fat. Toppa med hackade nötter och mörk choklad och ät med en dessertgaffel. Mums! Ibland räddar upplägg och dekoration det mesta! 


Finns det ingredienser till en sallad extra allt i kylskåpet? Gör den matigare med exempelvis linser eller bönor och piffa upp med frukt och nötter och frön.  
 En restsallad är smidig att ta med sig i en burk till jobbet. Kolla vad som finns i kylskåp och skafferi och komponera en läcker lunch. Rester gör sig allra bäst på en pizza. Fredagens tacorester på lördagens lunchpizza är ingen dålig idé. Recept på pizzan ovan här. Det finns knappt en festligare resträtt än fattiga riddare! Bortglömda brödkanter lever upp i en dessert som de flesta gillar. Särskilt om den toppas med grädde och sylt. God aptit! Recept här

Flera restrecept i receptbanken hittar du här!

 

Läs mer om kampanjen Spillveckan här och om Marthaförbundets kampanj Svinnkampen här. 

Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset