Spillveckan uppmärksammar matsvinnet

13.09.2018 kl. 17:15
Händer det att den överblivna köttsoppan står i kylskåpet en vecka tills den blir dålig och måste slängas? Eller glöms maten bort i det överfulla kylskåpet? Kanske ingen vill äta ändbitarna av brödet och de kastas per automatik? Så går det tyvärr för de flesta finländska hushåll.

Just nu pågår Spillveckan/Hävikkiviikko. Kampanjen lyfter fram hur vi alla, såväl hemhushåll, som restauranger och butiker, kan minska matsvinnet.

Cirka 120–160 miljoner kg ätbar mat blir svinn årligen. Det motsvarar 22–30 kg per person. Om vi räknar med svinnet från restauranger, skolor och industrin stiger siffran till över 400 miljoner kilo. Men hushållen är de största bovarna och står för cirka 30 procent av allt matsvinn i Finland.

Den enorma miljöpåfrestningen ett bortkastat livsmedel orsakar är onödig och kan med lite planering undvikas.

Några handfasta tips för att minska på matsvinn:

  1. Inventera före du köper. Kolla skafferiet och kylskåpet innan du köper nytt. Planera.
  2. Använd dina sinnen för att avgöra om maten fortfarande är ätbar. Bäst före datumet är inte hela sanningen, pröva dej fram.
  3. Använd hela råvaran. Mycket kött går till spillo eftersom vi helst vill ha de stora filébitarna. Traditionellt har hela råvaran använts, och det som blir över har kokats till buljong. Ekologiskt och ekonomiskt.
  4. Var kreativ! Svinnet kan vara en verklig källa till inspiration och det finns massor med restrecept i receptbanken. Våga pröva på något nytt! 
  5. Sätt inte pengarna i komposten! Oftast kan hela råvaran användas, även blast och stomme av grönsaker som broccoli och blomkål går att ätas.

Under åren 2015–2016 pågick Marthaförbundets projekt  Svinnkampen / Hävikinkaatajat. Svinnkampen synliggjorde matsvinnet i hemhushållen och lyfte fram enkla åtgärder var och en kan göra för en mer hållbar matkonsumtion. Projektet lever vidare inom all verksamhet på Marthaförbundet. Matsvinnet diskuteras inom kursverksamheten och i Marthaköket tas alla råvaror till vara. Svinnkampen lever och behövs! Se Svinnkampens slutrapport här!

 

 

Ida Haapamäki

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset