Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Projektet riktar sig till barn, föräldrar och personal. Med projektet vill vi utveckla måltiden och bespisningen på daghem och eftisar. Vi jobbar för matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong.

Under projektet ordnas smakskola för barnen. Barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt saperemetoden. Smakskolan ingår som en del av den ordinarie verksamheten. I samband med smakskolan handleds personalen.Vi ger tips och idéer på hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen kan involveras i måltiden och matlagningen.

Vi jobbar för en säsongsanpassad och närproducerad måltid. Tillsammans med personalen diskuterar vi bland annat upphandling, meny, pris och matsvinn. Vi erbjuder en meny med fokus på säsong och läckra grönsaksalternativ.

Föräldrarna involveras bland annat genom föreläsningar och familjematlagning för hela familjen. Under tillfällena får man råd, tips och inspiration kring barn och mat.

 

Vi jobbar med Tack för maten!

Ann-Louise Ahrenberg
Projektkoordinator
050 388 0848
ann-louise (at) martha.fi

Sofia Grynngärds
Projektledare
050 517 2958
sofia (at) martha.fi

 

Projektet genomförs med finansiering av Brita Maria Renlunds stiftelse och är kostnadsfritt för daghemmen.

Artiklar

61226_t.jpg

Fortbildning för dagis och eftis

Boka in en fortbildning med projektet Tack för maten! och lär er mera om att skapa matglädje på daghem och eftisar! Läs mera »
22.11.2017 kl. 13:34
60539_t.jpg

Sköna böna, snärtiga ärta

"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Läs mera »
10.10.2017 kl. 13:31
56730_t.jpg

Inspirerande material för eftisar

Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa. Läs mera »
21.02.2017 kl. 15:25

Läs, lär dig mer och använd gärna vårt material!


"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Den 16-sidiga broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet. Broschyren kan beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet. Beställ broschyren genom att meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi. Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här. 

Ladda ner och printa ut säsongsguiden!


Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ. Eftismaterial, 10 euro + porto

  • Sex veckors mellanmålsmeny
  • Recepthäfte, A4, 20 sidor
  • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
  • Mysteriepåse

För beställningar, kontakta Marika Seger på marika.seger@martha.fi eller tfn 010 279 72590 (må–to kl. 9–12).

 


På gång hösten 2017

Eftisar som är med:

  • Solf eftis, Korsholm
  • Karperö eftis, Korsholm
  • Folkhälsans svenska eftis  i Lahtis, Lahtis
  • Fokhälsans eftis i Hyvinge, Hyvinge

Daghem som är med:

  • Svenska daghemmet i Lahtis, Lahtis
  • Hyvinge daghem, Hyvinge

 
Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.


Följ oss!

13.11.2017 15:30

Det hart varit en del tal om "vegebarn" i medierna på sista tiden. Bland annat har Helsingfors stad gått in för att börja servera veganmat på sina daghem från och med nästa år för de barn som är veganer. 

På Ateria-mässan som är ett fortbildningstillfälle för kökspersonal fick man höra att veganer eller vegetarianer är det nya "normala" och så småningom kommer att finnas barn som inte ätit kött alls under sitt liv. Kanske det redan finns, men i mycket större grad. 

En del av er kanske funderar på att hur klarar sig ett barn på vegetarisk kost.  Allmänt kan man säga att man inte bara kan lämna bort proteiner från djurriket utan att ersätta det med proteiner från växtriket. Den striktaste är vegankosten och då lämnas alla livsmedel som härstammar från djurriket bort.

Detta är den kosten som kräver mest av den som serverar och det är viktigt att läsa sig på om de olika näringsämnena och hur man tillgodoser behovet hos växande barn (och vuxna).  På svenska Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa mer om vegetarisk kost för barn.

Ann-Louise


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset