Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Projektet riktar sig till barn, föräldrar och personal. Med projektet vill vi utveckla måltiden och bespisningen på daghem och eftisar. Vi jobbar för matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong.

Under projektet ordnas smakskola för barnen. Barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt saperemetoden. Smakskolan ingår som en del av den ordinarie verksamheten. I samband med smakskolan handleds personalen.Vi ger tips och idéer på hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen kan involveras i måltiden och matlagningen.

Vi jobbar för en säsongsanpassad och närproducerad måltid. Tillsammans med personalen diskuterar vi bland annat upphandling, meny, pris och matsvinn. Vi erbjuder en meny med fokus på säsong och läckra grönsaksalternativ.

Föräldrarna involveras bland annat genom föreläsningar och familjematlagning för hela familjen. Under tillfällena får man råd, tips och inspiration kring barn och mat.

 

Vi jobbar med Tack för maten!

Sofia Grynngärds
Projektledare
050 517 2958
sofia (at) martha.fi
Ann-Louise Ahrenberg
Projektkoordinator
050 388 0848
ann-louise (at) martha.fi

 

   
         

 


Projektet genomförs med finansiering av Brita Maria Renlunds stiftelse och är kostnadsfritt för daghemmen.

Artiklar

56730_t.jpg

Inspirerande material för eftisar

Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa. Läs mera »
21.02.2017 kl. 15:25
56610_t.jpg

Inspiration i matvardagen – en kväll för hela familjen

Välkommen på en härligt inspirerande matafton för hela familjen i Karleby! Läs mera »
15.02.2017 kl. 12:24
55875_t.jpg

Fortbildning för eftisledare

Kom med på fortbildning med Tack för maten! och Sydkustens landskapsförbund. Läs mera »
12.01.2017 kl. 09:19

Läs, lär dig mer och använd gärna vårt material!Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här. 


 

 

 
Ladda ner och printa ut säsongsguiden!


Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ. Eftismaterial, 10 euro + porto

  • Sex veckors mellanmålsmeny
  • Recepthäfte, A4, 20 sidor
  • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
  • Mysteriepåse

För beställningar, kontakta Marika Seger på marika.seger@martha.fi eller tfn 010 279 72590 (må–to kl. 9–12).

 


På gång hösten 2017

Eftisar som är med:

  • Solf eftis, Korsholm
  • Karperö eftis, Korsholm
  • Folkhälsans svenska eftis  i Lahtis, Lahtis
  • Fokhälsans eftis i Hyvinge, Hyvinge

Daghem som är med:

  • Svenska daghemmet i Lahtis, Lahtis
  • Hyvinge daghem, Hyvinge

 
Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.


Följ oss!

25.9.2017 13:21

Institutionen för hälsa och välfärd har publicerat resultat från den senaste Hälsa i skolan-undersökningen. I undersökningen deltog elever från klass fyra och fem, elever från årskurs åtta och nio samt första- och andraklassister från andra stadium. 

Det som jag tycker var speciellt intressant i undersökning var elevernas kostvanor. Om man ser på skolmaten så äter ungefär 16 procent av eleverna i årskurs fyra och fem en komplett måltid bestående av alla komponenter i lunchen (huvudrätt, sallad, mjölk eller surmjölk och bröd) varje dag. 

Undersökningen visar även att cirka 53 procent av pojkarna och 63 procent av flickorna uppger att de äter sallad varje dag vid skollunchen. Fortsättningsvis uppger 35 procent av pojkarna att de inte äter grönsaker varje dag och 37 procent att de inte äter frukt eller bär varje dag. Av flickornas uppger 30 procent att de inte varje dag äter grönsaker och samma tal gäller även för frukt och bär. Om man ser på bilden under blir den ganska anemisk om vi tar bort de rivna grönsakerna. 

En skolmåltid kunde se ut så här. Kompletterad med mjölk och knäckebröd utanför bilden. 

Samtidigt som vi får in siffror som inte är smickrande om barnens kostvanor så droppar det in nyheter om att skolmaten innehåller mycket fosfater och palmolja, att vi går från tillredningskök till centralkök. Maten görs inte mer på plats och att köttbullarna kan ha till och med 60 "ingredienser".

Vi behöver lyfta statusen på skolmaten, få den lockande och vara stolta över den. För att vi ska kunna göra detta behövs det beslustfattare och föräldrar som vill förändra. Det finns så många långsiktiga fördelar både ekonomiska och ur hälsosynpunkt att vi får våra barn att äta mer grönsaker, ha bra kostvanor och en sund måltidsrytm. Visst vill vi ha sunda barn som växer upp till sunda vuxna? 

Ann-Louise 

 

 


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset