Små silltårtor

Artikel

12 portioner

Botten:

  • 75 g smör
  • 200 g kavring

Fyllning:

  • 4 gelatinblad
  • 200 g matjessill
  • 1 röd lök
  • 2 msk hackad dill
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 3 msk spad från matjessillen
  • Svartpeppar

Garnering:

  • 1 dl hackad gräslök
  • Hackad dill

Smält smör i en kastrull. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning. Ta en muffinsplåt för tolv små kakor. Lägg plastfolie i botten på varje form, fördela och tryck ut brödblandningen jämnt i formarna.

Fyllningen: Blötlägg gelatinbladen i litet vatten i en skål i fem minuter. Finhacka under tiden sill (spara litet av lagen) och lägg i en skål. Finhacka lök och blanda ner. Rör ihop sill, lök, crème fraiche, turkisk
yoghurt, dill och smaksätt med sillspad och peppar. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt i en kastrull under omrörning tills de smälter. Ta kastrullen från värmen och rör ner bladen i matjessmeten. Häll matjesfyllningen i formarna.

Ställ tårtorna att stelna i kylen i minst 2 timmar eller helst över natten. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök och dill, eller enligt önskemål.