Apelsin- & rosmarinkaka

Artikel

Du behöver en avlång kakform eller rund kransform, till en långpanna behövs dubbel sats smet.

150 g smör
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 msk torkad rosmarin
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal av en apelsin
½ dl pressad apelsinsaft
Glasyr: 150 g färskost, t.ex. Hovi, 1 dl pudersocker, 50 g smör eller margarin, 1 apelsin (½ tsk vaniljsocker)

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och strö skorpsmulor i en 2 liters kakform, rund eller avlång.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Stöt rosmarin i en mortel och blanda den sedan med vetemjöl, bakpulver och apelsinskal.
  4. Borsta apelsinen i varmt vatten innan du river skalet. Rör ner det i äggsmeten.
  5. Tillsätt det avsvalnade smöret och apelsinsaften. Rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen.
  6. Grädda på nedersta falsen cirka 1 timme. Känn med sticka om kakan är klar.
  7. Låt den färdiga kakan svalna några minuter i formen, lossa den sedan och stjälp upp den på galler.
  8. Glasyr: Rör ihop färskost, pudersocker och rumsvarmt smör. Smaksätt med apelsinsaft och rivet skal och eventuellt vaniljsocker. Bred ut glasyren över kakan och dekorera med citronmeliss.