Apelsin- och rosmarinkaka

Artikel

Du behöver en avlång kakform eller rund kransform, till en långpanna behövs dubbel sats smet.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 4 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Rivet skal av en apelsin
  • ½ dl pressad apelsinsaft
  • Glasyr: 150 g färskost, t.ex. Hovi, 1 dl pudersocker, 50 g smör eller margarin, 1 apelsin (½ tsk vaniljsocker)

Anvisningar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och strö skorpsmulor i en 2 liters kakform, rund eller avlång. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Stöt rosmarin i en mortel och blanda den sedan med vetemjöl, bakpulver och apelsinskal. Borsta apelsinen i varmt vatten innan du river skalet. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret och apelsinsaften. Rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme. Känn med sticka om kakan är klar. Låt den färdiga kakan svalna några minuter i formen, lossa den sedan och stjälp upp den på galler. Glasyr: Rör ihop färskost, pudersocker och rumsvarmt smör. Smaksätt med apelsinsaft och rivet skal och eventuellt vaniljsocker. Bred ut glasyren över kakan och dekorera med citronmeliss.