Fastlagsbullar med hemlagad mandelmassa

Artikel

15–20 bullar

Deg

75 g smör
2 ½ dl mjölk
½ pkt jäst
½ tsk salt
1 ½ tsk malen kardemumma
1 dl socker
5–6 dl vetemjöl
Pärlsocker till dekoration
1 ägg
Fyllning: mandelmassa eller sylt, vispad grädde, varm mjölk

Mät upp smör och lägg det i en kastrull. Värm tills fettet har smält. Häll mjölken i en kastrull med smöret. Blandningen skall vara fingervarm. Smula jästen i en stor skål. Häll den ljumma smör- och mjölkblandningen över jästen. Rör med en trägaffel eller med handen tills jästen har löst sig. Blanda salt, kardemumma och socker i degspadet. Rör om med trägaffeln eller handen. Häll i vetemjölet lite åt gången. Knåda med handen en god stund tills degen blir fast och fin och börjar släppa kanterna. Det kan behövas mera mjöl, men bullarna blir godast om degen är mera lös än hård. Sätt en bakduk över skålen och degen jäsa på ett varmt och dragfritt ställe i 20–30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på några ugnsplåtar. Strö lite vetemjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda degen och tryck så att luftbubblorna försvinner. Ta mera mjöl om degen fastnar i bordet. Forma degen till en lång längd som du delar i 15–20 lika stora delar. Rulla varje del mot bakbordet så får du runda, jämna bullar. Sätt de färdiga bullarna på ugnsplåtarna. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Lägg en ren bakduk över bullarna, den skyddar mot drag och gör att degen jäser bättre. Knäck ett ägg i en liten skål. Vispa sönder ägget med en gaffel. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5–10 minuter. Skär hatten av de nygräddade bullarna. Gröp ur innehållet och blanda med mandelmassa. Sätt tillbaka fyllningen i bullen. Vispa grädde och fyll bullen. 

Gör din egen mandelmassa! Blanda en hårt uppvispad äggvita med 80 gram mandelmjöl och 1–1,5 dl pudersocker.