Vitlöksspäckad lammstek

Artikel

Ingredienser

8 portioner

  • 1 lårstek av lamm, ca 2 ½ kg
  • 10 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • 1 msk olja
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • Till ösning: Starkt kaffe med socker
  • Sås: 4 dl steksky, 2 ½ msk vetemjöl, lite senap eller svartvinbärsgelé, svartpeppar, ¾ dl grädde

Anvisningar

  1. Skär små snitt med en vass kniv och peta in bitar av vitlök och persilja i snitten.
  2. Gnid in steken med olja, salt, vitpeppar och rosmarin.
  3. Värm ugnen till 175 grader. Stick in en termometer i stekens längdriktning så att spetsen kommer i stekens köttigaste del och inte vidrör benet. Lägg steken i en ugnsfast form och stek ca 1 ½–2 timmar eller tills köttermometern visar 75 grader.
  4. Ös steken flera gånger med sockergräddekaffet. Låt steken stå en stund insvept i folie då den är klar. Skär upp.
  5. Tillaga såsen av stekskyn. Red skyn med vetemjölet.
  6. Krydda och kontrollera smaken. Avrunda med grädde.
  7. Servera med råstekta potatistärningar och färsk grönsallad. Marinera gärna den råa lammsteken i starkt kaffe över natten.