Blåbärs- eller kvarkpirog

Artikel

Ingredienser

Deg

  • 3 dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 100 g smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 l blåbär
  • ½–1 dl socker
  • Fyllning: 1 l kvark, 3 ägg, 2 dl socker, 2 dl russin, 1 tsk vaniljsocker, 2 dl grädde.
  • Till pensling: ägg

Anvisningar

Bered degen som en vanlig jäsdeg som får jäsa en stund. Ta åt sidan lite deg till gallerverket. Sedan kavlas degen till en platta som flyttas på en långpanna med bakplåtspapper. Strö blåbär som sockrats på plattan. Kvarkpirog Låt kvarken rinna av i ett kaffefilter. Blanda i kvarken russin, socker, vaniljsocker och ägg. Tillsätt grädde tills blandningen är grötaktig. Fyll pirogen med kvarkblandningen. Vik upp kanterna. Kavla resten av degen till en platta och sporra ut längder som läggs över pirogen som ett gallerverk. Låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 200° tills pirogen fått vacker färg. På samma sätt lagar man lingon-, lingon-morots- eller lingon-pumpapirog. Morötter och pumpa förvälls.