Blomkålssoppa

Artikel

Ingredienser

10 personer

  • 1 stort huvud blomkål
  • 1–2 st potatisar
  • 1 gullök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1–2 stjälkselleri
  • Olja, matfett
  • 2,5 l vatten buljong, kyckling eller grönsak
  • Salt, peppar
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • Kallrökt lax eller stekt bacon som tillbehör

Anvisningar

  1. Tvätta blomkålen och sellerin och skär dem i små bitar. Skala och tvätta potatisen och skär den i små bitar.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken.
  3. Värm olja eller matfett i en stor kastrull. Fräs grönsakerna tills de blivit glansiga och mjuknar, utan att ta färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning eller buljungpulver, låt koka upp.
  5. När det kokar, sänk värmen och låt det koka sakta i ca. 30 minuter.
  6. Tillsätt grädden. Puréa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
  7. Smaka av med peppar och salt.
  8. Servera soppan med fisk eller kött tillbehör. Lägg fisken i bottnen på sopptallriken och ös på av den heta soppan. Knaperstekt bacon passar bra att strö på soppan, på den serverade soppan.