Svamppiroger/-paj

Artikel
  • 1 pajdeg eller 1 pkt smördeg

Fyllning

  • 2 kokta ägg
  • ½ dl grädde
  • 2 dl lättbrynt svamp
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl finhackade örter (timjan, oregano)
  • 1 ägg

Kavla ut pajdegen. Ta ut rundlar av degen. Finhacka de kokta äggen och bryn svampen i lite smör. Blanda ihop alla ingredienser. Placera fyllningen på mitten av rundlarna och vik ihop. Pensla med ägg. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter. Du kan också baka ut degen till en paj. Grädda
då i cirka 15 minuter i 200 graders ugnsvärme.

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 100 g kvark
  • 2½–3 dl speltmjöl

Blanda snabbt ihop, förhand eller i en mixer med knivblad ingredienserna till pajdegen. För ett sprödare resultat, låt degen vila kallt innan användning och gräddning.