Potatistårta med rabarberfyllning

Artikel

Botten
150 g smör
150 g kokt potatis
150 g vetemjöl
½ dl mandelspån

Koka potatisen mjuk. Riv den fin. Blanda smör, vetemjöl och potatis till en deg. Dela degen i 3 bitar och kavla ut runda bottnar på bakplåtspappret, cirka 20 cm i diameter. Nagga bottnarna. Fördela mandelspån på bottnarna och kavla över så de fastnar. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills bottnarna fått fin färg. Låt svalna på galler. 

Fyllning
½ l (300 g) rabarber i bitar
3/4 dl socker
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
½ tsk kardemumma
Vispgrädde
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker

 Blanda rabarber, kardemumma, vatten och socker i en kastrull. Koka tills rabarbern känns mjuk, men inte sönderkokt. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll i rabarberblandningen. Ta bort från plattan och låt den svalna. Vispa grädden och smaksätt med socker. Fyll tårtan med rabarberkompott och grädde strax innan servering. Bottnarna går lätt sönder så hantera dem försiktigt. Servera genast. Du kan även använda äppelmos, lemon curd eller plommonsylt som fyllning.