Äppelmunkar, 20 st

Artikel

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
¼ tsk vaniljpulver
½ dl socker
¾ tsk salt
Cirka 7 dl vetemjöl
50 g smör
Cirka 1 dl äppelmos
Cirka 1–1,5 l olja till fritering
Socker till garnering

Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt ägg, vaniljpulver, salt och socker. Rör ner mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda in smöret och knåda degen några minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en tunn degplatta. Tillsätt mera mjöl under degen om det behövs. Stansa ut rundlar med hjälp av ett dricksglas och sätt cirka 1 tsk äppelmos på hälften av rundlarna. Placera rundlar utan äppelmos ovanpå och knip ihop kanterna. Kavla ut degresterna och gör samma procedur tills degen tar slut. Låt munkarna jäsa cirka 30 minuter på mjölat bakbord under bakduk.

Ta fram en hålslev, dropptallrik, ett galler/fat med hushållspapper, en vid gryta eller kastrull med lock. Värm olja i en gryta till cirka 170–180 grader. Fritera munkarna cirka 1 minut per sida tills de får gyllenbrun färg och låt droppa av på hushållspapper. Försök att hålla en jämn temperatur i grytan så att oljan inte blir för varm eller för kall. Vänd munkarna i socker medan de ännu är varma.


Säkerhet: Placera grytlocket i närheten av spisen för att lättare kunna kväva elden ifall oljan skulle fatta eld. Kom ihåg att hela tiden stå vid spisen under friteringen. Använd hålslev för att sätta munkarna i oljan så behöver du inte ha händerna nära den heta oljan.

Tips: sätt en liten bit potatis i grytan. När den stigit till ytan vet du att oljan är tillräckligt varm.