Äppeltrifle i portionsglas

Artikel

1 kg syrliga äpplen, skalade och urkärnade
Cirka ½ dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång
80 gram smör
2 ½ dl skärgårdsbröd mixat till smulor
3 dl vispgrädde
1 tsk kanel

  1. Skär äpplena i mindre klyftor och sätt i en kastrull med 2 msk socker, 2 dl vatten och vaniljstången och sjud på svag värme i cirka 20 minuter, eller tills äpplena blivit mjuka. Låt kallna.
  2. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt resten av sockret och rör om. Tillsätt brödsmulorna och stek på medelvärme tills brödsmulorna fått färg och blivit en aning rostade. Var försiktig så att de inte bränns vid.
  3. Häll upp på ett stort fat och låt svalna helt.
  4. Vispa grädden och smaksätt med kanel. Fyll serveringsglas eller -skålar, först med ett lager äpple, sedan brödsmulor och grädde. Fortsätt i ett lager till och dekorera med äpple och brödsmulor.