Clafoutis

Artikel

Clafoutis kan serveras både som mellanmål och efterrätt. Servera med en klick vispad grädde. Clafoutis kan även tillagas i en pajform eller annan ugnsfast form, beräkna då dubbla mängd frukt och smet. 

Frukt enligt säsong: 4 plommon/3 dl körsbär/2 äpplen eller päron 
Smet 
½ dl vetemjöl 
½ dl socker 
1 dl mjölk 
2 ägg 
25 g smält smör eller 2 msk olja 
4 ugnssäkra portionsformar eller muggar 
Vispad grädde till servering 

  1. Förbered frukten 
    Plommon: Halvera och ta bort kärnan, skär i bitar. 
    Körsbär: Halvera och ta bort kärnan. 
    Äpple och päron: Skala och ta bort kärnhuset. Tärna fruktköttet. 
  2. Blanda mjöl och socker i en skål. 
  3. Vispa ner mjölk, ägg och fett i smeten. 
  4. Smörj formarna med olja eller smör. Fördela frukten i formarna. 
  5. Häll över smeten och grädda clafoutis i cirka 20 minuter i 175 grader.